Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nałęczów: II Festiwal Produktu Lokalnego

Wojciech Antosz
Zeszłoroczny festiwal
Zeszłoroczny festiwal LGD Zielony Pierścień
Po raz drugi w Nałęczowie odbędzie się Festiwal Produktu Lokalnego, organizowany przez Lokalną Grupę Działania "Zielony Pierścień", w odróżnieniu od innych lokalnych festiwali w Nałęczowie będzie można zapoznać się nie tylko z ze smakiem kuchni regionalnej, ale również będą warsztaty tkackie, rzeźbienie w drewnie, a garncarze pokażą jak wyrabiać gliniane naczynia.

Podczas imprezy, która rozpocznie się o godz. 14:00 w najbliższą niedzielę, lokalni wytwórcy będą promować na ponad 30 stoiskach swoje wyroby rękodzielnicze, kulinarne oraz usługi. Na stoiskach będzie można degustować lub kupić lokalne potrawy oraz wina z nadwiślańskich winnic. Twórcy rękodzieła będą prezentować i sprzedawać m.in. tradycyjne wyroby tkackie, wyroby z wikliny, wyroby hafciarskie i szydełkowe, wyroby ceramiczne, kwiaty z bibuły, sękate dzbany, bukiety, stroiki, drewniane rzeźby, plecionki ze słomy.

Ponadto w programie przewidziana jest prezentacja z udziałem publiczności m.in.: tkania na tradycyjnych warsztatach tkackich, przędzenia lnu, toczenia glinianych naczyń na kole garncarskim, tworzenia pamiątek z masy solnej, tradycyjnego ubijania masła z degustacją, technik malowania porcelany, rzeźbienia w drewnie na żywo, tworzenia bukietów oraz jazdy na nietypowych rowerach.

- Ciekawym elementem festiwalu będzie promocja tzw. questingu czyli turystki odkrywców. Uczestnicy dostaną wierszowaną instrukcję, która poprowadzi ich bo zakątkach Nałęczowa, w poszczególnych miejscach otrzymają wskazówki jak się poruszać dalej. Dzięki temu poznają miasto, a za dotarcie do końca i odkrycie skarbu przygotowaliśmy atrakcyjne nagrody - wyjaśnia Aneta Sosik – Kierszniewska, koordynator projektów LGD Zielony Pierścień.

Najwytrwalsi uczestnicy będą mogli zdegustować „parzybrodę” - lokalny przysmak, który zostanie przygotowany podczas festiwalu w wielkim kotle przez „Wojciechowskie Arianki” z Wojciechowa.

- Nie zdradzę czym jest parzybroda, ale wszystkich ciekawskich mogę zapewnić że jest to przepyszne danie i jeśli chcą go skosztować niech przyjadą do Nałęczowa w najbliższą niedzielę - dodaje Sosik - Kierszniewska.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pulawy.naszemiasto.pl Nasze Miasto