Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mistrzostwa Polski Kelnerów w Puławach (zdjęcia)

WA
Mistrzostwa Polski Kelnerów w Puławach (zdjęcia)
Mistrzostwa Polski Kelnerów w Puławach (zdjęcia) WA
Mistrzostwa Polski Kelnerów w Puławach odbyły się po raz pierwszy ale już wiadomo, że impreza zagości w naszym mieście na stałe. W tegorocznej edycji do rywalizacji stanęło 8 zespołów z całego kraju.

Kelnerzy podczas mistrzostw, które odbyły się w Zespole Szkół nr 1 musieli m.in. wykazać się wiedzą teoretyczną podczas dwujęzycznego testu, zaprezentować swoje umiejętności podczas serwisu synchronicznego i pokazać co potrafią podczas konkurencji hydrosomelierów.

- Hydrosomelier to nowość na polskim rynku, ale zawód co raz bardziej pożądany. Polega on na testowaniu smaku różnych wód mineralnych, które później można polecić i podać klientom w restauracji - wyjaśnia Grzegorz Górnik, z Akademii Kelnerskiej, współorganizator mistrzostw.

Mimo tego, że mistrzostwa odbyły się w Puławach po raz pierwszy to już wiadomo, że impreza zostanie w mieście na stałe i będzie się odbywała cyklicznie 25 marca, czyli w Światowym Dniu Kelnera.

- Lubimy jak się dużo dzieje w naszej szkole i dlatego z przyjemnością podjęliśmy współpracę z Akademią Kelnerską. Mimo tego, że sami nie mamy u siebie klasy kelnerskiej to spora grupa naszej młodzieży poszerza swoją wiedzę o umiejętności kelnerski na zajęciach poza lekcyjnych - wyjaśnia Barbara Bińczak, dyrektor Zespół Szkół nr 1 w Puławach.

Jak wyjaśnia Grzegorz Górnik wszystkie zespoły, które wzięły udział w mistrzostwach są najlepsze w tym co robią, ale puławska impreza musiała wyłonić tych "najlepszych z najlepszych". Pierwsze miejsce w tegorocznej edycji Mistrzostw Polski Kelnerów Junior Waiter zdobyli reprezentanci Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Bielsku Białej, drugie miejsce zajęła ekipa z Zespołu Szkół Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu, a trzecie drużyna Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.

- Wróciłem do Puław i postanowiłem aby ta impreza zagościła w tym mieście na stałe, bo tutaj zaczynałem i chciałbym abyśmy mogli z dumą powiedzieć za powiedzmy 5 lat, że to Lubelszczyzna podnosi poziom krajowego kelnerstwa. Myślę, że większość z tego czego uczą się tutaj ci młodzi ludzie w przyszłości wprowadzą w życie, bo kelnerów z takimi umiejętnościami chcieliby oglądać klienci nie jednej restauracji - podsumowuje Górnik.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pulawy.naszemiasto.pl Nasze Miasto