Mistrzostwa Polski Kelnerów ogólnie odbędą się po raz ósmy, a w naszym mieście to już druga edycja tej imprezy. Tym razem weźmie w nich udział osiem zespołów, reprezentujących szkoły z całej Polski, wybranych w drodze wstępnych eliminacji. Celem konkursu jest doskonalenie umiejętności, pomysłowości i kreatywności uczniów oraz podnoszenie poziomu kształcenia, a także nawiązywania współpracy między szkołami.
Tegoroczny konkurs odbędzie się 25 marca czyli w Światowy Dzień Kelnera w Zespole Szkół nr 1. Rywalizacja została podzielona na 5 etapów:
- test z zakresu obsługi konsumenta w języku polskim i angielskim,
- konkurs „Wariacje na temat ananasa”. Uczestnik musi wykazać się własną inwencją twórczą, zaprezentuje bowiem w stylu dowolnym - efektowny pokaz przyrządzenia i podania potrawy z ananasa w obecności gości,
- konkurs hydrosommelierski, jedyny taki konkurs w Polsce, popularyzujący poznawanie wody, poprzez degustację szerokiej gamy wód produkowanych w Polsce, zwycięzca otrzymuje tytuł "Hydrosommeliera Roku",
- konkurs „Improstylu” czyli nowatorska sztuka układania zastawy stołowej, tworząca oryginalny wizerunek stołu, wykraczająca poza ramy standardów nakrycia podstawowego,
- będzie również pokaz synchroniczny, który polega na profesjonalnym przedstawieniu techniki obsługi konsumenta do przygotowanego podkładu muzycznego.
Tego samego dnia odbędzie się również w ZS nr 1 II Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny "Lubelskie Inspiracje w Kuchni Polskiej".
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?