Skoro biesiada to głównym punktem programu sobotniej (27.08) imprezy będzie gotowanie i degustacja przygotowanych potraw. W planie są konkursy kulinarne dla dzieci, młodzieży, puławskich restauratorów i VIPów.
- Będą degustacje i plebiscyt publiczności. Każda potrawa przygotowana czy to przez restauratorów, czy to przez dzieci, czy innych zaproszonych gości będzie oceniana nie tylko przez jury, ale i przez gości. Całość poprowadzi kucharz - prezenter Jerzy Pasikowski, który przygotuje 3 wyśmienite potrawy dla mieszkańców Puław - tłumaczy Jolanta Ochal z Domu Chemika.
Poza samą imprezą organizatorzy wpadli również na pomysł stworzenia "puławskiego specjału". - Kazimierz posiada koguty, Janowiec ma zamek drożdżowy, wiele miast ma swoje specjały, a Puławy czegoś takiego nie mają. Więc jest pomysł, aby każdy kto chce przygotował coś takiego. Może być na słodko, na słono, jak kto woli. Ważne, aby nadał nazwę tej "potrawie" i żeby to było coś, co można wziąć w rękę i jedząc ze smakiem spacerować po mieście. Ocenimy te wyroby w trakcie biesiady i mam nadzieję, że wyłonimy coś wyjątkowego - dodaje Ochal.
Gwiazdą I Puławskiej Biesiady będzie Czesław Mozil wraz z zespołem, który już kiedyś występował w naszym mieście. - Nie było trudno ściągnąć Czesława do Puław. Powiem więcej ucieszył się, że po raz drugi zagra w naszym mieście, bo pamięta jak został odebrany przy okazji jego poprzedniego występu w kawiarni Smok - wyjaśnia Jolanta Ochal.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?