- Dwutlenek węgla produkowany jest w Zakładach Azotowych Puławy od 1970 roku. W pełni zasługuje on na miano pierwszego spożywczego produktu Spółki - stanowi dodatek do żywności, posiada certyfikat Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności, a cysterny do transportu dwutlenku węgla podlegają kontroli Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. Zdolności produkcyjne ciekłego dwutlenku węgla wynoszą w Zakładach Azotowych 74 250 ton/rok - wyjaśnia Grzegorz Kulik, rzecznik prasowy Azotów
Rok 2011 stał pod znakiem wzrostu sprzedaży piwa w naszym kraju. Wzrost ten producenci piwa przypisują piwom niestandardowym i lokalnym browarom. Dużą popularnością cieszą się piwa niepasteryzowane oraz pszeniczne. Polski konsument piwa odchodzi od tradycyjnych smaków typu pils na korzyść piwa regionalnego, kojarzonego z ekologią. Browary Perła również lokują na rynku tego typu produkty. Warto pamiętać, że jest w nich puławski dwutlenek węgla.
Warto również przypomnieć, że puławski Instytut Nawozów Sztucznych oferuje wysokiej jakości ekstrakt chmielowy używany w browarnictwie, co czyni z Puław znaczące miejsce dla produkcji piwa w Polsce.
Tygodniowo Azoty dostarczają do browarów Perły kilka cystern dwutlenku węgla.
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?