Pascha wielkanocna na zimno:
Składniki
• 1 kg dobrej jakości tłustego twarogu
• pół kostki masła
• 3 jaja
• pół szklanki rodzynek
• 1 szklanka cukru
• 1 cytryna
• 2 ziarna kardamonu
• 1 cukier waniliowy (z prawdziwą wanilią)
• szczypta soli
Sposób przygotowania paschy:
Twaróg zmielić lub zblendować. Dodać jajka, rodzynki, masło, skórkę z cytryny, cukier waniliowy i utłuczony kardamon. Zmiksować. Masę na paschę wielkanocną przełożyć do formy na babkę lub miseczki. Docisnąć masę do brzegów naczynia, przycisnąć z góry talerzem, obciążyć i odstawić do lodówki na 12 godzin.
Pascha wielkanocna z orzechami:
Składniki:
- 5 dag orzechów włoskich
- 5 dag rodzynek
- 1 kg tłustego białego sera
- 8 ugotowanych na twardo żółtek
- 1 i ½ kostek masła
- 2 i ½ szklanki cukru pudru
Orzechy, ser i żółtka zmielić w osobnych miskach, rodzynki namocz we wrzątku. Kostkę masła utrzyj z 2 szklankami cukru pudru, dodając po łyżce ser z żółtkami. 2 łyżki masy odłóż, do reszty dodaj orzechy i rodzynki. Wymieszaj.
Przygotowaną masę umieść w wysokiej formie wyłożonej gazą. Przykryj talerzykiem i dodaj obciążenie. Pascha wielkanocna powinna potem zostać wstawiona do lodówki na 12 godzin.
Pozostałe masło rozpuść. Połącz z odłożoną masą serową i resztą cukru pudru.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?