Podstawowym elementem koszyka wielkanocnego jest oczywiście jajko, które symbolizuje nowe życie, płodność i zwycięstwo nad śmiercią.
Drugim najważniejszym święconym pokarmem jest chleb, jaki nawiązuje do ciała Jezusa i ma zapewnić rodzinie dobrobyt i szczęście.
Tradycyjnie do koszyczka wkłada się również mięso, które ma przynieść zdrowie i dostatek. Mogą to być np. Kiełbasa lub wędlina.
Kolejnym elementem są przyprawy, którymi posypujemy poświęcony pokarm: sól i pieprz. Sól chroni przed zepsuciem potraw a pieprz jest gorzkim ziołem.
W święconce wielkanocnej częstym gościem jest również cukrowy baranek z czerwona wstążka na szyi. Symbolizuje on Jezusa Chrystusa i jest symbolem pokory i łagodności.
Coraz częściej do koszyczka wkładana jest także wielkanocna babka, jako znak pomyślności.
Tak przygotowaną święconkę dekorujemy liśćmi bukszpanu, które są symbolem trwałości, życia i nieśmiertelności. Całość przykrywamy białą serwetką.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?