Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tradycyjna kapusta wigilijna z grzybami do zajadania. Prosty przepis na domowe danie z borowikami. Goście będą prosić o dokładkę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjnie kapusta z grzybami przyrządzana jest z suszonymi borowikami.
Tradycyjnie kapusta z grzybami przyrządzana jest z suszonymi borowikami. Getty Images/arfo/zdjęcie ilustracyjne
Wigilijna kapusta z grzybami to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. To także zdrowe danie przygotowywane na bazie kiszonej kapusty z dodatkiem suszonych leśnych grzybów. Zgodnie z obyczajem wigilijne dania robi się z użyciem oleju rzepakowego i lnianego. Proponuję przepis na domową kapustę wigilijną z grzybami dla całej rodziny.

W skrócie

Świąteczna kapusta z grzybami leśnymi to prawdziwy rarytas. Według uznania można doprawić ją szczyptą mielonego kminku, aby nadać jej korzennego aromatu, a także szczyptą majeranku. Staropolską kapustę wigilijną można zajadać z kromką chleba lub potraktować jako dodatek do krokietów, lub mięsa. Polecam przepis na pyszną kapustę kiszoną na świąteczny stół.

Kapusta wigilijna z grzybami – prosty przepis

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 6 suszonych borowików,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 cebula,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • 30 ml zimnej wody,
  • Opcjonalnie: 1 łyżka mąki do zagęszczenia kapusty.

Jak zrobić wigilijną kapustę z grzybami?

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby opłukałam i namoczyłam w zimnej wodzie przez 5 godzin. Grzyby odcedziłam, zachowując płyn z moczenia borowików.
  2. Następnie kapustę kiszoną opłukałam, odcisnęłam i posiekałam na drobniejsze porcje.
  3. Kiszoną kapustę umieściłam w metalowym garnku z grubym dnem.
  4. Kapustę kiszoną zalałam wodą z moczenia grzybów. Borowiki pokroiłam w kostkę i dodałam do kapusty.
  5. Wszystkie składniki dusiłam na małym ogniu do miękkości.
  6. Na oleju podsmażyłam posiekaną cebulę i dodałam łyżkę mąki pszennej. Do zasmażki dolałam 30 ml wody i dokładnie rozmieszałam, aby nie było grudek.
  7. Zasmażkę dodałam do kapusty, przyprawiłam solą i pieprzem. Dusiłam do momentu, aż kapusta zgęstnieje, cały czas mieszając.

Innymi tradycyjnymi daniami na święta Bożego Narodzenia na bazie kiszonej kapusty jest kapusta z grochem oraz bigos wigilijny. Postny charakter obu dań można podrasować, podając je jako dodatek do pasztetu, pieczonego mięsa lub domowej wędliny.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tradycyjna kapusta wigilijna z grzybami do zajadania. Prosty przepis na domowe danie z borowikami. Goście będą prosić o dokładkę - Strona Kuchni

Wróć na pulawy.naszemiasto.pl Nasze Miasto