Tajski Festiwal we dwoje

Materiał informacyjny House of Asia
Nie czas teraz na wspólne podróżowanie, jednak kolejny jesienny wieczór spędzony na oglądaniu serialu, leżąc na kanapie, to też nie jest przepis na wzmacnianie związku. A gdyby tak przygotować razem kulinarną ucztę z dodatkiem afrodyzjaków...? Oto gotowy scenariusz na romantyczną domową kolację dla dwojga.

Czy wiesz, że w Tajlandii zakochani są niezwykle dyskretni w okazywaniu sobie uczuć w przestrzeni publicznej. Obejmowanie drugiej osoby czy całowanie jej w usta nie są w dobrym tonie. Można jedynie trzymać się za ręce. Dopiero w domowym zaciszu jest czas na wszelkie czułości. A w dobie pandemii to nie tylko bezpieczniejsze rozwiązanie, ale i zalecane, ponieważ zbliżenia mają dobroczynny wpływ na odporność. Są na to naukowe dowody!

Magia ukryta w składnikach

Stąd pomysł, by zachęcić Polaków do wspólnego przygotowania romantycznej kolacji, która będzie kulinarną grą wstępną do tego, co między dwojgiem wydarzy się potem. Żeby jeszcze bardziej podkręcić atmosferę i libido, proponujemy typowe tajskie dania. Czemu wybór padł akurat na tę kuchnię? Powody są co najmniej dwa.

Po pierwsze, trwa właśnie Tajski Festiwal (a konkretnie święto Yi Peng ku czci Buddy), podczas którego ku niebu wznoszą się setki papierowych lampionów, co ma przynieść szczęście i spełnienie marzeń. Tych o gorącej miłości zapewne też.

Po drugie, kuchnia Tajów zawiera mnóstwo składników uznawanych za afrodyzjaki, czyli zwiększających libido i wzmagających podniecenie. Częściej do tej grupy zaliczamy produkty, które do złudzenia przypominają narządy płciowe, ale tak naprawdę produkt będący afrodyzjakiem musi mieć w sobie tę ukrytą moc. Substancję o konkretnym działaniu. Akurat w przypadku tajskiej kuchni afrodyzjakami są np.:

  • Czosnek. Zawiera allicynę – związek, który poprawia krążenie krwi i przez to poprawia libido. Czosnek zmienia woń ciała i naturalnego śluzu w miejscach intymnych, dlatego warto wziąć pod uwagę to czy druga osoba akceptuje jego charakterystyczny zapach.
  • Cynamon. Ma działanie rozgrzewające. Poprawia też nastrój i dodaje sił witalnych w sypialni.
  • Imbir. Niegdyś stosowany jako lek na niemoc seksualną. Doskonale poprawia ukrwienie, nie tylko strategicznych miejsc. Najskuteczniejszy w wersji na surowo.
  • Krewetki. Uznawane są za afrodyzjak ze względu na pobudzający wyobraźnię kształt ale i zawartość cynku, fosforu, potasu oraz magnezu. Ich smaku nie da się z niczym porównać.
  • Marchew. Inspiruje kształtem i zawiera solidną porcję beta-karotenu, który wspomaga wytwarzanie hormonów płciowych.
  • Orzeszki ziemne. Są źródłem cynku, który jest wysoko na liście składników ważnych dla starających się o potomstwo. Orzeszki korzystnie też wpływają na poziom testosteronu.
  • Papryczka chili. Dodaje potrawom pikanterii, ale jest też naturalnym termogenikiem, czyli podnosi temperaturę ciała. Kapsaicyna ukryta w ognistej papryczce pobudza wydzielanie endorfin.
  • Seler. Zawiera mnóstwo cennych składników. Jest ich ponad 80. To witaminy A, E i C oraz te z grupy B, a także minerały (potas, wapń, cynk – ważne dla naszej płodności).
  • Szalotka. Ma delikatny smak przypominający połączenie czosnku i cebuli. Jest uznawana za afrodyzjak, ponieważ ma dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne, jest też źródłem witamin (C, E, B), siarki, magnezu i żelaza.

Do dzieła!

Wielogodzinne gotowanie polskiego rosołu czy gulaszu nie pasuje jakoś do miłosnych uniesień. Chodzi o to, by danie na wspólną romantyczną kolację można było przygotować łatwo, szybko, a potem już tylko budzić zmysły ich aromatem i smakiem. Wybrane 3 przepisy zawierają afrodyzjaki i dodatkowo są źródłem pełnowartościowego białka. Ten składnik odżywczy pobudza wytwarzanie testosteronu, wzmacnia mięśnie i sprzyja zachowaniu sprawności seksualnej przez wspomaganie pracy naczyń krwionośnych. Doskonale też syci, dzięki czemu nie zgłodniejecie aż do świtu.

Wegetariańskie massaman curry

2 porcje/25 min

https://houseofasia.pl/przepisy/wegetarianskie-massaman-curry/

Bazą przepisu jest jedna z najsmaczniejszych past curry. W połączeniu z mleczkiem kokosowym tworzy aksamitny i aromatyczny sos z delikatną nutą cynamonu.

Składniki

  • 3 łyżki pasty massaman curry
  • 400 ml mleczka kokosowego 5-7%
  • 100 g korzenia selera pokrojonego w kostkę
  • 100 g marchewki pokrojonej w kostkę
  • 100 g średnich ziemniaków pokrojonych w 1,5 cm kostkę
  • 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę

Sposób przygotowania

  1. Na rozgrzaną patelnię wlej 100 ml mleczka kokosowego, wmieszaj pastę curry i gotuj do uwolnienia się aromatu.
  2. Dodaj cebulę, następnie marchew, selera i ziemniaki. Smaż mieszając przez 1 min.
  3. Dodaj pozostałe mleczko, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną.

Pad Thai z kurczakiem

2 porcje/20 min

https://houseofasia.pl/przepisy/pad-thai-kurczakiem/

Pad thai to jedna z najbardziej znanych potraw tajskich. Jest szybki w przygotowaniu, pełny smaku i aromatu. Podczas przygotowania dania ważne jest, by nie przegotować makaronu. Jeśli masz więcej czasu, namocz go w ciepłej wodzie i lekko twardy dodaj do woka.

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego 5mm
  • 6 łyżek pasty Pad Thai
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru kokosowego lub brązowego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 150 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
  • 150 g kiełków fasoli Mung
  • 2 jajka
  • ½ pęczka dymki – zielona część
  • 1 łyżka orzeszków ziemnych, pokruszonych
  • 1 limonka

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj makaron wg przepisu.
  2. Podsmaż czosnek i czerwoną cebulę, dodaj kurczaka a następnie makaron. Smaż 2 min.
  3. Dodaj sos rybny, cukier i pastę Pad Thai. Smaż mieszając przez minutę.
  4. Odsuń wszystkie składniki na jedną stronę patelni a na drugą rozbij dwa jajka. Delikatnie mieszaj jajka tak, aby ścięły się niczym omlet.
  5. Dodaj kiełki fasoli mung oraz dymkę i energicznie wymieszaj wszystkie składniki.
  6. Serwuj z limonką i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.
  7. Nie pozwól, żeby makaron stał się papką. Aby zatrzymać proces gotowania przelej ugotowany makaron zimną bieżącą wodą.

Tom Yum z krewetkami i pieczarkami

2 porcje/10 min

https://houseofasia.pl/przepisy/tom-yum-z-krewetkami-i-pieczarkami/

To jedna z wielu odsłon tajskiej zupy Tom Yum, która znakomicie rozgrzewa w chłodne dni. Jej ostro-kwaśny smak i cytrusowy aromat sprawi, że każdy, kto jej spróbuje, będzie chciał więcej!

Składniki

  • 6 łyżek pasty Tom Yum
  • 2 łyżki mleczka kokosowego 5-7%
  • 5 suszonych liści limonki kaffir
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 2 trawy cytrynowe (białe części)
  • 3 pieczarki pokrojone na ćwiartki (lub boczniaki)
  • 6 małych pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 10 dużych krewetek
  • kolendra do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Do gotującego się bulionu dodaj pastę Tom Yum, pokrojoną na trzy części papryczkę chili, trawę cytrynową i zagotuj.
  2. Dodaj mleczko kokosowe i pieczarki. Gotuj przez 3 minuty.
  3. Dodaj obrane krewetki, pomidorki i gotuj 2 minuty.
  4. Udekoruj kolendrą.

Materiał oryginalny: Tajski Festiwal we dwoje - Nasze Miasto

Dodaj ogłoszenie