Atrybutami tych świąt są jajka i palma.
-Obecne palmy różnią się od tych z przed 100 lat. Okres międzywojenny spowodował, że na terenie powiatu puławskiego pojawiły się palmy wileńskie. Dotarły tu za pośrednictwem repatriantów- mówi etnograf Halina Solecka.
Palmy wykonane były nie na bazie wierzby, która odgrywała najważniejszą rolę w symbolice, lecz były budowane na bazie trzciny lub kija i dekorowane barwionymi trawami, zbożami, suszonymi naturalnymi kwiatami lub kwiatami z bibuły.
Palmy tradycyjne to głównie palmy zielone na pamiątkę pierwszej palmy wykonanej przez chrześcijan dla uczczenie wjazdu Jezusa do Jerozolimy.
Tradycje dawnych palm podtrzymują ciągle niektóre twórczynie ludowe z terenu powiatu puławskiego. Symbolem świat wielkanocnych jest pisanka. Czy puławskie pisanki mają jakiś szczególny wygląd?
- Tradycyjne puławskie pisanki powstały w okresie międzywojennym. W okolicach Kurowa był ośrodek tradycyjnego ich zdobienia. Wykonywano tam pisanki, które miały dawaną symbolikę jeśli chodzi o motywy zdobnicze –grabki, słońce, swastykę. Kolory uzyskiwano wyłącznie naturalnymi metodami- mówi Solecka.
Fiolet poprzez barwienie wywarem z malwy, zieleń- z młodego zboża, pomarańcz i żółty barwiąc wywarem z łupin cebuli. Najstarsze znane w naszym regionie pisanki pochodzą z II połowy 10 wieku i zostały znalezione w grodzisku pod Opolem Lubelskim.
Wykonane były techniką batiku. Między 10 a 13 wiekiem w rejonie puławskim znane były pisanki, które dotarły tu z Rusi Kijowskiej.
-Pisanki miały znaczenie kulturo i społeczno-twórcze. Wymieniano się nimi i obdarowywano. Panny obdarowywały nawet kopą jaj swoich wybrańców. Ważne aby liczba była parzysta bo dobrze wróżyło to przyszłemu związkowi – opowiada Solecka.
Zarówno dawniej jak i dziś ważnym punktem świąt są spotkania przy stole. W tradycyjnej kulturze Puławy były biednym regionem ale na okres świąt przygotowywano posiłki, które nie pojawiały się na stole w ciągu roku.
-Na wsiach puławskich jedzono wtedy jaja i masło, z którego robiono baranka dekorującego stół. Na co dzień jaja był produktem wymiany towarowej. W mieście kupowano za nie cukier naftę czy inne rzeczy, których gospodarze sami nie mogli wyprodukować. Znaczną rolę na stole odgrywały produkty roślinne- mówi Solecka.
Działające na terenie powiatu puławskiego Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia kultywują dawne zwyczaje i tradycje. Twórcy ludowi zrzeszeni w puławskim klubie prezentują swoje wyroby na kiermaszach, a podczas warsztatów uczą zdobienia pisanek i wyrobu palm.
Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?