To wspaniały dodatek do dania obiadowego: ziemniaków i pieczonego lub duszonego mięsa, albo kotleta schabowego. Doskonale sprawdza się także w zestawie z porcją grillowanego mięsa, lub mielonego kotleta.
Smaczna jest także serwowana bez mięsnych dodatków.
Składniki:
1. por
2. puszka czerwonej fasoli
3. puszka ananasa
4. łyżka majonezu
5. sól
Wykonanie
Pora oczyszczamy z nadmiaru zielonych liści zostawiając środek warzywa. Płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy w półplasterki solimy i zostawiamy pod przykryciem na 2-3 godziny aby zmiękł.
(W wersji dla osób, które unikają soli – pokrojonego pora przelewamy wrzątkiem i czekamy aż ostygnie)
Dodajemy odcedzoną z zalewy fasolkę można ją też opłukać na sicie pod bieżącą wodą.
Dodajemy pokrojonego na małe kawałki ananasa z puszki.
Całość mieszamy z łyżką majonezu. Pozostawiamy do przegryzienia się składników na około 15 minut.
Sałatka gotowa. Smacznego!
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?