Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sałatka z pora do obiadu. Gotujemy szybko i smacznie. Zobacz przepis i zdjęcia

Hanna Bednarzewska
Sałatka z pora, czerwonej fasolki i ananasa jako pierwsza znika z talerza. Jest prosta do wykonania i pyszna.

To wspaniały dodatek do dania obiadowego: ziemniaków i pieczonego lub duszonego mięsa, albo kotleta schabowego. Doskonale sprawdza się także w zestawie z porcją grillowanego mięsa, lub mielonego kotleta.

Smaczna jest także serwowana bez mięsnych dodatków.

Składniki:

1. por

2. puszka czerwonej fasoli

3. puszka ananasa

4. łyżka majonezu

5. sól
Wykonanie

Pora oczyszczamy z nadmiaru zielonych liści zostawiając środek warzywa. Płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy w półplasterki solimy i zostawiamy pod przykryciem na 2-3 godziny aby zmiękł.

(W wersji dla osób, które unikają soli – pokrojonego pora przelewamy wrzątkiem i czekamy aż ostygnie)

Dodajemy odcedzoną z zalewy fasolkę można ją też opłukać na sicie pod bieżącą wodą.

Dodajemy pokrojonego na małe kawałki ananasa z puszki.

Całość mieszamy z łyżką majonezu. Pozostawiamy do przegryzienia się składników na około 15 minut.

Sałatka gotowa. Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pulawy.naszemiasto.pl Nasze Miasto