Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Produkty lokalne to smaki i tradycja naszych dziadków. Co oferują producenci z regionu puławskiego. Zobacz zdjęcia

Hanna Bednarzewska
Produkty lokalne to jedyne w swoim rodzaju wyroby regionalne. Ziemia puławska ma bogatą i ciekawą tego rodzaju ofertę. To m.in. wyroby twórców ludowych i smaki naszych dziadków.

27 sierpnia br. od godz. 10.00 w siedzibie Lokalnej Grupy Działania „Zielony Pierścień” odbędzie się pierwsze posiedzenie Kapituły Marki Lokalnej w sprawie oceny wniosków złożonych przez producentów i usługodawców dotyczących przyznania znaku Marki Lokalnej „Zielony Pierścień” lokalnym produktom i usługom.

-Takim znakiem mogą być certyfikowane produkty lub usługi, które są związane z naszym subregionem, charakteryzują się wysoką jakością, są dostępne na rynku i są przyjazne dla środowiska – mówi Zbigniew Pacholik prezes LGD Zielony Pierścień .

Kapituła będzie miała do oceny ponad 50 różnorodnych produktów: spożywczych, rękodzielniczych i usług.

To Kapituła ostatecznie dokona merytorycznej oceny wniosków i rozstrzygnie jaki produkt lub usługa otrzyma znak Marki Lokalnej.

Lokalna Grupa Działania "Zielony Pierścień" od 2010 r. certyfikuje także produkty lokalne związane z obszarem w sześciu kategoriach: produkt spożywczy, sztuka-rękodzieło, produkt usługowy, pamiątka turystyczna, zespół regionalny i wydarzenie/impreza.

-Działanie to wywołało dużą aktywność lokalnych środowisk. Z czasem zaczęły tworzyć się grupy, oraz organizacje pozarządowe, których jednym z głównym celów było promowanie rodzimych wyrobów. Z tego kręgu wywodzą się mikroprzedsiębiorcy, których LGD wsparła dotacjami z Lubelskiej Strategii Rozwoju na lata 2009-2015 i z projektu finansowanego z Programu Szwajcarskiego. Obecnie prowadzą oni działalność gospodarczą związaną z legalną produkcją i sprzedażą produktów lokalnych i tradycyjnych- mówi Pacholik.

Do wyróżniających się miejscowych przedsiębiorców produkujących lokalne produkty należą m.in.: „Manufaktura Różana” ze Starej Wsi koło Końskowoli (np. syrop z płatków i owoców róży, konfitury z owoców róży), Olejarnia „Skarby Natury” w Zabłociu koło Markuszowa (oleje tłoczone na zimno z lnu, rzepaku, lnianki oleistej), przetwórnia „Moje Owoce” z Klementowic koło Kurowa (np. soki z malin, czarnego bzu, aronii oraz powidła i musy owocowe), Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Baranowie (produkuje wędliny i pieczywo), Masarnia „Swojskie Wędliny” z Bronic koło Nałęczowa (produkuje wędliny), Winnica „Rzeczyca” koło Kazimierza Dolnego (produkcja win) czy „Siedlisko Małgorzaty” w Cholewiance koło Kazimierza Dolnego (warsztaty i sprzedaż rękodzieła).

-Są to pierwsze w skali województwa lubelskiego i kraju w sferze produktów lokalnych modelowe przykłady podmiotów gospodarczych na obszarach wiejskich, które swój surowiec przetwarzają na produkty gotowe do sprzedaży na rynku- mówi prezes Pacholik.

Wytwarzane produkty lokalne i tradycyjne są sprzedawane i promowane bezpośrednio u producentów, na comiesięcznych kiermaszach produktów lokalnych organizowanych w Nałęczowie i Kazimierzu Dolnym przez LGD, krajowych i zagranicznych targach żywności i targach turystycznych.

Od 2015 r. sprzedaż tych wyrobów odbywa się także przez sklep internetowy na portalu www.smakujlubelskie.eu prowadzonym przez Stowarzyszenie „Wojciechowskie Arianki” w Wojciechowie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dni Lawinowo-Skiturowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pulawy.naszemiasto.pl Nasze Miasto