MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Pizzerie, do których warto się wybrać w Gdańsku. Polecane miejsca w czerwcu 2024

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie na pizzę w Gdańsku?
Gdzie na pizzę w Gdańsku? rusak
Dowiedz się gdzie zjeść najlepszą pizzę w Gdańsku. Jest to niewątpliwie przysmak uwielbiany na całym świecie. Na pewno każdy spróbował jej choć raz w życiu, a wiele osób nie wyobraża sobie bez niej życia. Sprawdź, jakie rodzaje oferują pizzerie w Gdańsku. Odwiedź katalog firm i wybierz ulubioną.

Jaką pizzę możesz zjeść w pizzeriach w Gdańsku?

Pizza neapolitańska

Pizza neapolitańska wykonywa jest z leżakującego, wyrośniętego ciasta. Zajmuje to od 24 do 48 godzin. Do wyrobu używa się wody, mąki, niewielkiej ilości drożdży. Placki formowane są ręcznie w taki sposób, aby wypchnąć znajdujące się w nim powietrze na boki, co powoduje, że po wypieku są one bardziej puszyste. Przy wyrabianiu trzeba pamiętać, aby grubość ciasta nie przekraczała 3 mm. Czas wypieku to 60-90 sekund, odbywa się on w piecu rzemieślniczym, w temperaturze powyżej 450 stopni.

Dodatki, które możemy na niej spotkać to świeża bazylia, ser mozzarella fior di latte i sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano. Jako dopełnienie smaku pizzę skrapia się oliwą z oliwek.

Możesz ją znaleźć w pizzeriach w Gdańsku. Warto dodać, że ten rodzaj pizzy wpisano na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO w 2017 roku.

To warto wiedzieć

Pizza bianka

To rodzaj pizzy który charakteryzuje się brakiem sosu pomidorowego. Smaruje się ją białym sosem z krowiego mleka. Dodatki to: brokuły, szpinak, pieczarki, cukinia, papryka, ostre papryki, a także mięso, np. kurczak. Oczywiście nie może zabraknąć sera, najczęściej długodojrzewającego i pleśniowego. Ciasto jest bardziej chrupkie, a w trakcie wyrastania potrzebuje więcej czasu.

Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Gdańsku? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie pizzerie w Gdańsku

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera

Historia pizzy

Historia pizzy ma swoje początki w Neapolu i sięga XVIII wieku. W tym czasie powstały pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których podawano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, ziołami i serem. Danie to upodobał sobie szczególnie król Ferdynand I, który spopularyzował je jeszcze bardziej. Jego następca przeniósł przysmak na dwór.

Jak głosi legenda, pizza Margherita pochodzi od imienia królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni przyrządził jej nowe danie, pizzę z dodatkiem mozzarelli. Wprawiło to królową w zachwyt i od tej pory tak zaczęto ją nazywać.

Moda na ten przysmak ograniczona była jedynie do Neapolu. Jednak kiedy pod koniec XIX wieku migracja zarobkowa do Ameryki znacznie się rozwinęła, za sprawą robotników przeniosła się również za ocean. Pierwsza pizzeria w Nowym Jorku powstała w 1905 roku. W pozostałych częściach Włoch do mody pizza weszła dopiero po II wojnie światowej. Stamtąd właśnie w 1974 roku przywieziono pomysł powstania pierwszej pizzerii w Polsce.

W dzisiejszych czasach to jedno z popularniejszych miejsc, do którego wybieramy się w wolnym czasie. Może masz swoją ulubioną pizzerię w Gdańsku. Jeśli jeszcze nie, to zajrzyj do katalogu firm i odkrywaj nowe miejsca. Sprawdź, które z nich warto polecić znajomym.

Okazje
od 7 lat
Wideo

Truskawkowa pianka. Deser z galaretką idealny na upały

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto