Noworoczny kac - co zrobić, żeby nie bolało
Noworoczny kac - co zrobić żeby nie bolało
Zupa zawsze dobra na noworocznego kaca. Jaka? Na ten temat krążą różne opinie, jedni wolą rosół, drudzy kapuśniak czy ogórkową, a jeszcze inni góralską kwaśnicę. My osobiście polecamy lekki rosołek drobiowy, który możemy przyrządzić samemu (przepis poniżej) lub gotowej kostki. Noworoczny kac - przepis na rosół: Składniki: Porcja rosołowa ( lub np 2 udka/ udko + skrzydełko czy co tam mamy) Włoszczyzna Przyprawy (sól, pieprz i opcjonalnie kostka rosołowa, maggi, liść laurowy, ziele angielskie) Wykonanie: Porcję rosołową wrzucamy do garnka, zalewamy ZIMNĄ wodą i wstawiamy na mały płomień. (Najlepszy rosół wychodzi, gdy mięsa nie zalewamy wodą tylko wypełniamy garnek kostkami lodu :) ). Gotujemy powolutku pod przykryciem ok 1- 1,5 h. Jeżeli zbiorą się szumowiny zbieramy je łyżką i wyrzucamy. Przygotowujemy włoszczyznę. Obieramy marchewkę, pietruszkę i seler. Pora płuczemy a cebulę opalamy nad palnikiem lub na patelni. Wrzucamy wszystko do garnka. Jeżeli pietruszka i seler jest z zieleniną wrzucamy wszystko! Można dodać również 2 ząbki czosnku, ale nie koniecznie. Doprawiamy solą i odrobiną pieprzu, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim i zostawiamy wciąż na małym ogniu pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie przelewamy rosół przez durszlak/ sito aby był czysty.