Najlepszy przepis na świąteczne pierniczki. Szybkie w wykonaniu, bez wałkowania i wykrawania. Zobacz zdjęcia i wideo

Katarzyna Puczyńska

Wideo

Zobacz galerię (20 zdjęć)
Mamy dla Was sprawdzony przepis na najlepsze świąteczne pierniczki. Są pyszne, mięciutkie, można je jeść od razu po wystudzeniu, a co najważniejsze wykonanie ich jest wyjątkowo szybkie i proste! Pierniczki nie wymagają wałkowania i wykrawania. Zobacz zdjęcia oraz wideo. Polecamy!

Składniki na świąteczne pierniczki:

  • 250 g masła
  • 80 g cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 500 g mąki
  • 6 łyżeczek przyprawy do piernika
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • lukier do dekoracji ( cukier puder i sok z cytryny)

Jak przygotować pierniczki?

Przygotowanie pierniczków jest bardzo proste. Nie potrzebna nam stolnica - ciasto wykonujemy w mikserze kuchennym.

Najpierw ucieramy masło z cukrem. Do puszystej masy dodajemy miód, przyprawę do pierników, kakao, szczyptę soli oraz jajka. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia. Gotową masę wkładamy na ok 30 min do lodówki.

Na blaszkę wyłażoną papierem do pieczenia wykładamy pierniczki. Nie musimy wałkować i wycinać ciastek. Wystarczy dłonie posmarować odrobiną oleju roślinnego i formować w rękach niewielkie kulki. Ciastka spłaszczamy, wyrównując brzegi np. za pomocą szklanki.

Pieczemy ok 12 min w 180 stopniach.

Gotowe ciastka można udekorować i zjadać od razu po wystudzeniu. Ciastka można także przechowywać do dwóch tygodni, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Jak zrobić lukier do dekoracji?

W miseczce ucieramy cukier puder ( ok 1,5 szklanki) z sokiem z połówki cytryny. Jeśli nadal jest za gęsty można dolać kilka kropel gorącej wody.

Gotowy lukier powinien być gładki i błyszczący.

Pierniczki możemy dekorować lukrem za pomocą łyżeczki lub wypełnić nim woreczek foliowy i odciąć niewielki róg.

Zobacz także inne nasze przepisy:

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Sernik na kruchym cieście

Kokosanki

Szarlotka na kruchym cieście

Czekoladowe ciasto z wiśniami

Ciastka w 5 minut

Ciasto z jabłkami i kremem

Materiał oryginalny: Najlepszy przepis na świąteczne pierniczki. Szybkie w wykonaniu, bez wałkowania i wykrawania. Zobacz zdjęcia i wideo - Kraśnik Nasze Miasto

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3