Najlepszy przepis na mazurek wielkanocny. Podpowiadamy jak zrobić go krok po kroku. Zobacz zdjęcia

Katarzyna Puczyńska
Przed nami Wielkanoc 2021. Zastanawiasz się jakie ciasto upiec dla swoich bliskich? Podpowiadamy! Mazurek wielkanocny to tradycyjne ciasto kuchni polskiej, przygotowane zwykle na kruchym spodzie, ze świąteczną dekoracją z bakalii i lukru. Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis. Zobacz krok po kroku jak bez trudu możesz upiec mazurek wielkanocny. Zobacz zdjęcia. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Składniki na mazurek wielkanocny:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • powidła wiśniowe lub inny kwaskowy dżem
  • do dekoracji: bakalie np. orzechy laskowe, włoskie, migdały, rodzynki, żurawina, daktyle, morele; lukier ( cukier puder utarty z odrobiną wody lub soku z cytryny)
  • do polewy: 100 g czekolady plus 2 łyżeczki masła lub puszka masy kajmakowej

Z podanej porcji składników można przygotować dwa mazurki.

Jak przygotować mazurek wielkanocny?

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy kostkę masła i siekamy nożem.
Ważne: Kruche ciasto powinno zagniatać się jak najkrócej, by nie rozgrzewać go dłońmi.
Do posiekanego z mąką masła dodajemy żółtka, szczyptę soli, cukier i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto i wkładamy na ok 1 godzinę do lodówki.

Ciasto na mazurek wielkanocny dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na ok 3 mm. Do wyłożony papierem do pieczenia blaszki przekładamy rozwałkowany spód ciasta. Brzegi wyrównujemy.

Ważne: Ciasto ma Mazurek Wielkanocny należy przed pieczeniem nakłuć widelcem, by spód rósł i piekł się równo.

Jak udekorować mazurek wielkanocny?

Upieczone i wystudzone ciasto smarujemy powidłami lub kwaskowym dżemem. Następnie przygotowujemy polewę.
Mazurek kajmakowy - na ciasto posmarowane powidłami wykładamy gotową masę kajmakową.
Mazurek czekoladowy - na ciasto posmarowane powidłami wylewamy rozpuszczoną z masłem czekoladę.

Na koniec dekorujemy mazurek wielkanocny bakaliami. Można wykonać napis lukrem, np. Wesołego Alleluja.

Przejdź do galerii i zobacz na zdjęciach, jak upiec tradycyjną babkę drożdżową na Wielkanoc 2021

Cudowna czarnuszka. Do czego jej użyć? Przepisy Piotra Kucharskiego:

Wideo

Materiał oryginalny: Najlepszy przepis na mazurek wielkanocny. Podpowiadamy jak zrobić go krok po kroku. Zobacz zdjęcia - Kraśnik Nasze Miasto

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie