MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Chcąc szybko rozmrozić mięso na obiad, często popełniamy ten...
fot. 123 RF

Najgorsze błędy podczas przyrządzania mięsa. Niektóre z nich mogą mieć wpływ na twoje zdrowie!

Szybkie rozmrażanie mięsa

Chcąc szybko rozmrozić mięso na obiad, często popełniamy ten błąd, a mianowicie wrzucamy mięso do miski z ciepłą lub gorącą wodą. Mięso powinno rozmrażać się powoli, najlepiej w lodówce, gdzie temperatura jest około 4 stopni Celsjusza. Unikniemy w ten sposób utraty smaku produktu oraz zmiany jego struktury. Ciepła woda rzeczywiście szybciej rozmrozi mięso, ale może doprowadzić do tego, że straci ono swój kolor i się zepsuje. Najlepszą metodą rozmrażania jest pozostawienie zamrożonego mięsa na noc w lodówce, gdzie panuje niska temperatura, która hamuje proces rozwoju szkodliwych mikroorganizmów. Jeżeli zależy nam na czasie, użyjmy mikrofalówki, ale tylko z funkcją defrost.

Zobacz również

Atalanta sięgnęła po wygraną w Lidze Europy. Niesamowita seria Bayer przerwana

Atalanta sięgnęła po wygraną w Lidze Europy. Niesamowita seria Bayer przerwana

Kuchenne Rewolucje w Karczmie Kujawskiej we Włocławku. Gessler zmienia to miejsce

Kuchenne Rewolucje w Karczmie Kujawskiej we Włocławku. Gessler zmienia to miejsce

Polecamy

Front burzowy przetoczy się dziś przez całe woj. lubelskie

Front burzowy przetoczy się dziś przez całe woj. lubelskie

Przed nami Dzień Bezpieczeństwa Narodowego na zamojskim Rynku Wielkim

Przed nami Dzień Bezpieczeństwa Narodowego na zamojskim Rynku Wielkim

Wszystkie żony Krzysztofa Ibisza. Dziennikarz trzy razy stawał na ślubnym kobiercu

Wszystkie żony Krzysztofa Ibisza. Dziennikarz trzy razy stawał na ślubnym kobiercu