MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sardynki to słonowodne i tłuste ryby, bogate w wielonasycone...
fot. Photosiber/gettyimages

Które produkty mają więcej wapnia niż mleko? Wprowadź je do jadłospisu i wzmocnij kości. Co warto jeść przy osteoporozie lub próchnicy?

Sardynki w puszce

Sardynki to słonowodne i tłuste ryby, bogate w wielonasycone kwasy tłuszczowe.

Włączenie ich do jadłospisu korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, poprawia krążenie oraz zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Sardynki są również źródłem witaminy D która wspomaga pracę układu immunologicznego oraz może zmniejszyć ryzyko rozwoju depresji i nowotworów.

Porcja 100 g tych ryb jest źródłem 351 mg wapnia.

Zobacz również

Rybobranie 2024. Koncert Power Play w Krośnie. Szukajcie się na zdjęciach! (ZDJĘCIA)

Rybobranie 2024. Koncert Power Play w Krośnie. Szukajcie się na zdjęciach! (ZDJĘCIA)

Chemik Police zrezygnował z gry w siatkarskiej Lidze Mistrzyń

Chemik Police zrezygnował z gry w siatkarskiej Lidze Mistrzyń

Polecamy

„Cuda Polski” bez tajemnic. Miejsce w woj. lubelskim zostało wyróżnione!

„Cuda Polski” bez tajemnic. Miejsce w woj. lubelskim zostało wyróżnione!

Planujesz wakacje na Korfu? Sprawdź, co warto zobaczyć w Kerkyrze

Planujesz wakacje na Korfu? Sprawdź, co warto zobaczyć w Kerkyrze

Weź swoje palce i wykonaj test. Nietypowy wygląd może być objawem groźnej choroby

Weź swoje palce i wykonaj test. Nietypowy wygląd może być objawem groźnej choroby