Dieta sprzed wieku
Jak jadali nasi pradziadkowie i jaką strawę serwowały nasze prababcie? 100 lat temu, w dwudziestoleciu międzywojennym, jadano ciężko. Królowały kaloryczne potrawy, dania mączne i grzyby. Repertuar produktów używanych w kuchni był dosyć wąski: dania miały być proste, ale pożywne. Kwestia zdrowego jedzenia nie zaprzątała umysłów naszych przodków - duże ilości tłuszczu i białka zwierzęcego były na porządku dziennym.
Zamożni jadali wszelkiego rodzaju mięsiwa oraz ryby:
- dziczyznę
- ptactwo
- śledzie
- węgorze
- liny
- karpie
- szczupaki
- sumy
- łososie
- sandacze
- raki
Jeśli chodzi o pożywienie biedniejszych warstw, zamieszkujących tereny rolnicze, to jadano głównie to, co dało się samemu zasiać lub wyhodować. W repertuarze wiejskiej kuchni znajdziemy:
- ziemniaki
- kasze
- mąkę
- kapustę
- bób
- drób
Oprócz tego, bez względu na sytuację majątkową, pełnymi garściami czerpano z otoczenia. Przede wszystkim spożywano znacznie więcej grzybów, niż obecnie. Towarzyszyły im często owoce leśne, złowione ryby i raki. Bez wątpienia jednak to grzyby królowały na polskich stołach. Jak wyglądała II Rzeczpospolita Grzybowa? Zobaczcie na archiwalnych zdjęciach.
Kto musi dopłacić do podatków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?