Festiwal Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski odbędzie się w Nałęczowie

krZaktualizowano 
Festiwal Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski odbędzie się w Nałęczowie kr
W czerwcu rusza festiwal "Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski" dlatego w Muzeum Wsi Lubelskiej spotkali się organizatorzy, przedstawiciele województw: lubelskiego, podkarpackiego i podlaskiego. Cykl wydarzeń rozpoczyna się w czerwcu i ma na celu prezentację kulinarnego bogactwa wschodnich regionów Polski.

- Patrząc na historię i potencjał naszych województw okazuje się, że sztuka jedzenia i gotowania, kultura stołu to element łączący województwo lubelskie, podkarpackie i podlaskie. Po raz kolejny, organizując nasz festiwal, chcemy pokazać, że wspieramy lokalnych twórców i przedsiębiorców – tymi słowami rozpoczął Sebastian Trojak, członek zarządu województwa lubelskiego. – Powinniśmy przy tym postawić na rozwój rolnictwa, produkcję oraz promocję artykułów najwyższej jakości.

To już czwarta edycja festiwalu, który ma charakter festynu plenerowego. W czasie jego trwania twórcy i producenci prezentują, poddają degustacji, a także sprzedają swoje wyroby. Imprezie towarzyszy szereg występów artystycznych i .koncertów.

Cykl tegorocznych spotkań z regionalnymi wyrobami rozpoczną uroczystości w Bielsku Podlaskim już 1 i 2 czerwca. Następnym przystankiem w kulinarnej podróży będzie Nałęczów, gdzie festyn odbędzie się w dniach 22 i 23 czerwca. To tutaj będzie miała miejsce lubelska odsłona festiwalu. Ostatnim przystankiem będzie Festiwal Kresów w Baszni, który odbędzie się ostatniego weekendu sierpnia.

- Tradycja lubelskich produktów i produkcji kulinarnej jest znana i szanowana. Słyniemy z tego, że nasze produkty są naturalne i zdrowe. Wydaje się więc, że najlepszym miejscem do tego, by pokazać taki potencjał jest miasto uzdrowiskowe, znane w całej Polsce. Cieszymy się, że po raz kolejny lubelska edycja festiwalu odbędzie się w Nałęczowie. To na pewno duże wyzwanie, ale też docenienie za ubiegły rok – mówił Wiesław Pardyka, burmistrz Nałęczowa.

Uczestnicy spotkania mieli okazję spróbować różnych wyrobów regionów wschodnich m.in. wędlin, serów, wyrobów z kaszy, pieczywa. Nie zabrakło korowaja, czy ciasta marcinka, które do dziś gości na stołach, zwłaszcza w południowej części województwa podlaskiego. Jednym z produktów z województwa podkarpackiego przygotowanym do degustacji były też słynne proziaki.

- Niewątpliwie stół łączy ludzi. Wracamy do wschodniej tradycji gościnności. Poza tym, że możemy się podczas tego festiwalu wymienić produktami i wiedzą to przede wszystkim najważniejsze jest spotkanie ludzi, wymiana poglądów przy naprawdę dobrym jedzeniu – podsumował Tomasz Solis, prezes Lubelskiego Oddziału Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

polecane: Flesz - Co piąta transakcja będzie wymagać użycia PIN-u

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3