Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Czym są mikroliście? Jak uprawiać i stosować w kuchni

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Kiełki i mikroliście to ta sama roślina na różnych etapach wzrostu. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć rodzaje i sposoby podania mikroliści.
Kiełki i mikroliście to ta sama roślina na różnych etapach wzrostu. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć rodzaje i sposoby podania mikroliści. Tomasz Gola
Mikroliście to znakomite źródło witamin i minerałów. Można je stosować zamiennie z kiełkami i urozmaicać wygląd nudnych kanapek. W Stanach Zjednoczonych mikroliście zyskiwały popularność już w latach 80. XX wieku. Przyjrzeliśmy się, czym są mikroliście i jak je stosować w kuchni. A także czym różnią się od kiełków.

W skrócie

Mikroliście – co to jest za roślina?

Microgreens to oryginalna nazwa na mikroliście pochodząca z języka angielskiego. Spotkać można również nazwy mikrozioła i mikrorośliny. Mikroliście uzyskamy przez dłuższy czas wyrastania wybranego zioła. To stadium pomiędzy kiełkami a wczesną rośliną. Mikroliście mają przewagę nad kiełkami pod względem wyglądu. Właśnie one nabierają charakterystycznych cech dla danej rośliny. Widać wzorzystość liści, a smak bywa bardziej złożony od uzyskany w kiełkach. Każda roślina nadająca się do uprawy
kiełków znajdzie swoje zastosowanie przy uprawie mikroliści.

Kliknij, aby zobaczyć sposoby na wykorzystanie mikroliści

Wśród nich można wybrać:

  • mikroliście groszku,
  • mikroliście rzodkiewki,
  • mikroliście rzeżuchy,
  • mikroliście słonecznika,
  • mikroliście bazylii,
  • mikroliście tymianku,
  • mikroliście fasoli,
  • mikroliście brokułu,
  • mikroliście mizuna,
  • mikroliście buraka.

Mikroliście – jakie nasiona wybrać do domowej uprawy?

Kiełki i mikroliście uprawiane są w podobny sposób. Wystarczy przygotować:

  • wybrane nasiona,
  • doniczkę (lub spodek)
  • i podłoże do roślin.

Można też użyć ziemi do kwiatów. W podobny sposób przygotowuje się kiełki rzeżuchy.

Przygotowanie:

  1. Na początku trzeba wybrać naczynie może być to doniczka, spodek do filiżanki, talerzyk albo miska.
  2. Ziemię do kwiatów należy rozłożyć w wybranym pojemniku.
  3. Nasiona ulubionej rośliny trzeba rozłożyć równomiernie na zwilżonym wodą podłożu.
  4. W następnych dniach należy kontrolować wilgoć podłoża i w razie potrzeby podlewać.
  5. Mikroliście będą gotowe po około 10 dniach. Gotowe mikroliście polecamy delikatnie obcinać nożem.

Mikroliście – ile zapłacisz w sklepie?

Cena mikroliści zależy od rodzaju rośliny. Mikroliście na stałe weszły do oferty sklepów spożywczych stacjonarnych. W internecie funkcjonują sklepy wyspecjalizowane w sprzedaży mikroliści. Mikroliście kosztują około 7- 8 złotych za pojemnik.

Jak jeść mikroliście?

Domowa uprawa mikroliści może dawać wiele satysfakcji. Obserwowanie wzrostu roślin będzie też znakomitą lekcją przyrody nie tylko dla dzieci. Zebrane mikroliście będą wspaniale smakować jako dodatek lub dekoracja do:

  • kanapek,
  • koktajli,
  • sałatek,
  • zup-krem,
  • dań mięsnych.

Mikroliście a kiełki – podstawowe różnice

Można zastanawiać się, jaka jest różnica między mikroliśćmi a kiełkami. Po pierwsze mikroliście częściej uprawiane są w ziemi, a kiełki można uprawiać także na ligninie lub gazie. Po drugie kiełki i mikroliście mają inny wygląd i smak ze względu na fazę wzrostu.

Pij soki na zdrowie

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Czym są mikroliście? Jak uprawiać i stosować w kuchni - Strona Kuchni

Wróć na pulawy.naszemiasto.pl Nasze Miasto