Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ciasto z porzeczkami i budyniową pianką. Sprawdź, jak przygotować pyszne ciasto na lato (WIDEO, ZDJĘCIA)

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Kruche ciasto, lekka budyniowa pianka i do tego czerwone porzeczki - mamy dla Was przepis na pyszne ciasto na lato. Zobaczcie wideo i zdjęcia w galerii. Polecamy !

Składniki na ciasto z porzeczkami i budyniową pianką:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 6 jajek
  • 3 łyżki cukru pudru i opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru ( do budyniowej pianki)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego niesłodzonego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka umytych czerwonych porzeczek

Kruche ciasto

Najpierw zagnieć kruche ciasto z mąki, masła, cukru pudru i cukru waniliowego, proszku do pieczenia i żółtek.

Z gotowego ciasta oddziel 1/3 porcji, która posłuży do kruszonki. Obie części owiń oddzielnie folią spożywczą i schowaj do lodówki na minimum pół godziny.

Podpowiadamy: część na kruszonkę można schować do zamrażarki, dobrze schłodzona będzie się lepiej ścierać na tarce.

Przygotuj budyniową piankę

Białka ubij mikserem stopniowo dodając cukier. Gdy będą już gęste wsyp budyń w proszku, a na koniec wlej olej.

Schłodzone ciasto rozwałkuj, przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj budyniową pianką i posyp porzeczkami. Na wierzch zetrzyj na tarce odłożoną wcześniej część ciasta na kruszonkę.

Piecz ok 45 min w 180 stopniach. Smacznego!

Zobacz także inne nasze przepisy:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krasnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto