Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką (PRZEPIS)

Katarzyna Puczyńska
Jeśli chcecie zjeść pyszne ciasto z wiśniami i kruszonką, a jednocześnie wypełnić dom zapachem waniliowych wypieków to musicie spróbować nasz przepis. Przygotowanie ciasta wymaga trochę czasu i wysiłku, jednak efekt końcowy wynagrodzi wszystkie trudy. Polecamy.

Składniki

- 40 g świeżych drożdży,
- 50 g cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 3 szklanki mąki,
- 50 g masła,
- 1,5 szklanki mleka,
- 1 duże jajko,
- 700 g wydrylowanych (bez pestek) wiśni,
- kruszonka ( 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki cukru, opakowanie cukru waniliowego, 100 g masła)

Przygotowanie

W miseczce ucieramy drożdże z łyżeczką cukru i odstawiamy na około 5 minut. Mleko podgrzewamy, a masło roztapiamy. W dużej misce łączymy mąkę, jajko, cukier, wanilię, drożdże i mleko. Wyrabiamy rękami i po chwili dodajemy masło. Całość wyrabiamy jeszcze kilka minut, aż zacznie odchodzić od brzegów miski.
Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę.
W tym czasie szykujemy kruszonkę. Podane składniki łączymy rękami, rozcierając w palcach, aż uzyskamy konsystencję piasku. Wkładamy do lodówki.
Gdy ciasto urośnie przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy wiśnie i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut.

Spróbujcie także inne nasze przepisy:
Deser z truskawkami
Blok czekoladowy
Karkówka z grilla
Tort z truskawkami

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krasnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto