Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ciasta na Wielkanoc – łatwe i szybkie wielkanocne wypieki, które przygotujesz w kilka chwil [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Proste i szybkie ciasta na Wielkanoc 2024. Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników.
Proste i szybkie ciasta na Wielkanoc 2024. Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników. Fot. Marta Góra
Szukacie przepisu na łatwe i szybkie ciasta na Wielkanoc 2024? Zobaczcie propozycje naszych Czytelników! Te placki przygotujesz w mniej niż godzinę, a efekt zaskoczy wszystkich!

Pyszne ciasto wielkanocne wcale nie musi być trudne do zrobienia. Poniżej zebraliśmy dla Was przepisy naszych Czytelników na szybkie i łatwe ciasta, które warto przygotować na Wielkanoc 2024.

Poniżej znajdziecie przepisy na proste i szybkie ciasta na Wielkanoc 2024!

  • Kultowe ciasto „murzynek" z przepisu babci
  • Ciasto „białkowiec”
  • Dwukolorowe ciasto „zebra”
  • Kakaowe ciasto z jabłkami
  • Ciasto marchewkowe z bakaliami
  • Proste i szybkie ciasto czekoladowe

Ciasto murzynek [PRZEPIS]

Ciasto murzynek.
Ciasto murzynek. Fot. mad

Składniki

  • 2,5 szklanki cukru (gdy ktoś woli mniej słodkie ciasta - wystarczą dwie szklanki)
  • 25 dag masła lub margaryny
  • cukier wanilinowy
  • 5 jaj
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 łyżek kakao
  • ½ szklanki wody
  • kokos (opcjonalnie)

Wykonanie
Cukier, cukier wanilinowy i kakao wsypać do garnka i zalać wodą. Zagotować i dodać masło lub margarynę. Rozpuścić i wystudzić. Pół szklanki odlać na polewę.
Do zimnej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masy, wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu polać pozostawioną polewą i ewentualnie posypać kokosem.
Przepis Justyny Kalemby

Szybkie i proste ciasto „białkowiec” [PRZEPIS]

Szybkie i proste ciasto „białkowiec”.
Szybkie i proste ciasto „białkowiec”. Fot. Marta Góra

Składniki

  • szklanka białek (z ok. 7 jaj)
  • 20 dag cukru (1,5 szklanki)
  • 15 dag mąki (1 kopiata szklanka)
  • 8 dag masła – stopić i ostudzić

Dodatkowo

  • bakalie (opcjonalnie)

Wykonanie
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce cukier. Ubijać do momentu aż cukier się rozpuści całkowicie. Potem dodać mąkę i stopione masło i bakalie. Lekko wszystko wymieszać.
Piec w piecu w temperaturze około 180 stopni (jak ciasta biszkoptowe) do upieczenia - patyczek ma być suchy po wyjęciu z ciasta.
Przepis Marty Góry

Dwukolorowe ciasto „zebra” [PRZEPIS]

Dwukolorowe ciasto „zebra”.
Dwukolorowe ciasto „zebra”. Fot. Anna Cyganik-Idęć

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • szklanka oranżady (lub wody mineralnej gazowanej)
  • szklanka oleju
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki

Wykonanie
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Po trochu dodawać oranżady i oleju. Podzielić ciasto na pół do dwóch misek. Do jednej dodać 3 łyżki kakao (przesiać je, żeby nie miało grudek), a do drugiej 3 łyżki mąki.
Okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek blachy wylewać po 3 łyżki jasnego i ciemnego ciasta na zmianę - aż do wykończenia mas.
Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.
Przepis Anny Cyganik-Idęć, autorki bloga „Mania wypiekania”

Kakaowe ciasto z jabłkami [PRZEPIS]

Kakaowe ciasto z jabłkami.
Kakaowe ciasto z jabłkami. Fot. Marta Gawełek

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 2 duże jajka
  • łyżka cynamonu
  • szklanka cukru
  • 3-4 jabłka

Wykonanie
Obrane i pokrojone w kostkę jabłka ułożyć w misce z pozostałymi składnikami i odstawić na około pół godziny. Potem dokładnie wszystko wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach przez około 45-50 minut.
Przepis Marty Gawełek

Ciasto marchewkowe z bakaliami [PRZEPIS]

Ciasto marchewkowe z bakaliami.
Ciasto marchewkowe z bakaliami. Fot. Joanna Tokarz

Składniki

  • 200 g cukru kryształu
  • 150 ml oleju
  • 3 jajka
  • 250 g startej marchewki
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • łyżka kakao
  • łyżeczka sody, cynamonu i proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki kokosu, startych na wiór orzechów włoskich i rodzynek
  • cukier puder

Wykonanie
Jajka zmiksować z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i dżemem. Dolać powoli olej, wymieszać. Dodać startą na średnich oczkach marchewkę, oraz bakalie i czekoladę pokrojoną w drobną kostkę. Wymieszaną masę połączyć z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, kakao, cynamonem i sodą oczyszczoną. Dodać szczyptę soli.
Boki tortownicy wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach przez ok. 70 minut. Posypać cukrem pudrem.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Proste i szybkie ciasto czekoladowe [PRZEPIS]

Proste i szybkie ciasto czekoladowe.
Proste i szybkie ciasto czekoladowe. Fot. Marta Góra

Składniki na ciasto

  • 20 dag masła
  • ok. 75 g gorzkiego kakao (może być gorzka czekolada)
  • 30 dag cukru
  • 2 jaja
  • 20 dag mąki
  • cukier waniliowy (według uznania)

Składniki na masę

  • 20 dag masła
  • 200 g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 100 g cukru

Wykonanie
Masło rozpuścić, dodać kakao (jeśli czekoladę, to rozpuścić ją w kąpieli wodnej) i część cukru (ok.1/3). Wszystko dokładnie wymieszać. W misce ubić całe jajka, dodając stopniowo pozostały cukier. Mieszając (mikserem albo ręcznie) dodawać do masy jajeczno-cukrowej masę czekoladową, na przemian z mąką i cukrem waniliowym. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę (można pokryć papierem do pieczenia) wysmarowaną masłem. Piec w piecu poniżej 200 stopni do upieczenia (do suchego patyczka).
Przepis Marty Góry

Sprawdzone przepisy na Wielkanoc 2021!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ciasta na Wielkanoc – łatwe i szybkie wielkanocne wypieki, które przygotujesz w kilka chwil [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Wróć na pulawy.naszemiasto.pl Nasze Miasto