Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i...
fot. Couleur (pixabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Dynie

Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i wszechstronna w zastosowaniu, a przy tym zdrowa. Jadalny jest nie tylko jej miąższ, ale też pestki, które wykorzystuje się także do produkcji oleju, pełnego cennych dla zdrowia składników. Dynia ma wiele gatunków (podstawowym jest dynia zwyczajna, Cucurbita pepo), o zróżnicowanym kształcie, wielkości, kolorach i smaku.

Kilka jej gatunków uprawiano w Ameryce Południowej i Środkowej ponad 9 tysięcy lat temu (później zaczęto ją uprawiać w Ameryce Północnej). Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie w XVI wieku. Już na kontynencie europejskim powstały niektóre jej gatunki, jak cukinia, wyhodowana przez Włochów.

Zobacz również

Wiosenny Słupsk z drona. Zobacz zdjęcia naszego internauty

Wiosenny Słupsk z drona. Zobacz zdjęcia naszego internauty

Kandydaci na burmistrza Zakopanego zmierzyli się w przedwyborczej debacie

Kandydaci na burmistrza Zakopanego zmierzyli się w przedwyborczej debacie

Polecamy

Cyfrowe podręczniki zastąpią papierowe? Wiceminister o pracach nad projektem

Cyfrowe podręczniki zastąpią papierowe? Wiceminister o pracach nad projektem

Zaciskasz zęby? Odczuwasz ból mięśni twarzy? Spróbuj tego masażu. Czyni cuda

Zaciskasz zęby? Odczuwasz ból mięśni twarzy? Spróbuj tego masażu. Czyni cuda

Noc Muzeów 2024: Spotkanie ze sztuką i historią po zmroku

Noc Muzeów 2024: Spotkanie ze sztuką i historią po zmroku