Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

5 ciekawostek, których nie wiedziałeś o szparagach

mad
Słowo szparag wywodzi się od greckiego „asparagus” oznaczającego „młody pęd”.
Słowo szparag wywodzi się od greckiego „asparagus” oznaczającego „młody pęd”. 123 rf
Białe, zielone, fioletowe – szparagi! Kto z nas nigdy ich nie próbował? Ich zgrabne, długie pędy coraz częściej goszczą na polskich stołach w postaci przystawek, dodatku do sałatki czy dania głównego. Choć sezon na te warzywa trwa zaledwie od maja do czerwca, a ich dostępność jest ograniczona, cieszą się dużą popularnością - zwłaszcza wśród wielbicieli zdrowej i niskokalorycznej żywności.

Szparagi są jednym ze zdrowszych i smaczniejszych warzyw dostępnych w porze wiosennej. Można je nabyć na targu lub sklepie, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Zdają się nie mieć przed nikim tajemnic. Czy jednak wiesz o nich wszystko?

1. Szparagi prosto z Włoch

Słowo szparag wywodzi się od greckiego „asparagus” oznaczającego „młody pęd”. Warzywa te pojawiły się na terenie Imperium Rzymskiego prawie 4 500 tysiąca lat temu, gdzie szybko zyskały popularność. Kolejnym krokiem w ich karierze był podbój dalszej części Europy, gdzie stały się ulubionym przysmakiem lokalnych elit. Obecnie uprawiane są przez większość krajów na świecie, jednak ich głównym producentem są Chiny i Peru. W Polsce plantacje szparagów skupiają się w obrębie województwa wielkopolskiego oraz dolnośląskiego.

2. Zielonych i fioletowych nie trzeba obierać

Szparagi występują w trzech odmianach - białej, zielonej i fioletowej. Jeśli preferujesz łagodny smak, a obieranie warzyw nie stanowi dla Ciebie problemu, biały szparag będzie odpowiedni. Miłośnicy bardziej wyrazistego i orzechowego smaku wybiorą kolorowe pędy (fioletowe lub zielone). Dojrzewają one ponad ziemią, przez co ich skórka jest delikatniejsza i nie wymaga usunięcia. Szparagi najsmaczniejsze są zaraz po zerwaniu, ponieważ z czasem tracą smak i aromat.
Zastanawiasz się jak poznać świeży produkt? Zwróć uwagę na główkę szparaga, która powinna być zamknięta i nieposzarpana, jego nasadę – ściśnięta powinna puścić sok. Warzywo nie może mieć też żadnych przebarwień. Zaletą tych warzyw jest prostota ich przygotowania. Umyte i podcięte wkładamy do podłużnego garnka z posoloną wodą, tak aby główki wystawały ponad taflę. Białe szparagi gotujemy do 15 minut, kolorowe ok. 5-8 min. Po sprawdzeniu miękkości są gotowe do zaserwowania.

3. Z czym to się je?

Najbardziej popularnym przepisem na szparagi jest przygotowanie ich w towarzystwie masła i bułki tartej. Otoczone szynką, zapieczone i podane pod serową pierzynką prezentują się ciekawiej, a ich przyrządzenie nie jest skomplikowane.
Nie trudno zgadnąć, iż ze względu na pochodzenie śródziemnomorskie ich nieodłącznym dodatkiem powinien być… kieliszek wina.

4. Szparagi mają tylko 18 kalorii w 100 gramach!

Nie od dziś wiadomo, że warzywa są źródłem witamin. Czy wiesz co zyskasz włączając do swojej diety różnokolorowe pędy? Ich niskokaloryczność i obecność wysokiej ilości błonnika zainteresuje osoby dbające o linię. 100 g tego produktu ma ich jedyne 18 kcal! Zawartość witamin C i E ma wpływ na kondycję włosów, paznokci i skóry, natomiast wapń, fosfor i potas przyczyniają się do prawidłowego stanu tkanek kostnych. Szparagi powinny zostać uwzględnione także w diecie kobiet planujących ciążę, zawierają bowiem kwas foliowy – element niezbędny do właściwego rozwoju płodu. Udowodniono, że jedzenie szparagów może minimalizować również ryzyko wystąpienia nowotworu oraz pozytywnie działa na samopoczucie i nastrój.

5. Szparagi to afrodyzjaki!

Szukając naturalnych sposobów pobudzających libido, najczęściej przychodzą nam na myśl ostrygi, banany, awokado. A szparagi? Otóż tak! Szparag zyskał miano jednego z ciekawszych afrodyzjaków dzięki zawartych w nim fitoestrogenów, które zwiększają popęd płciowy kobiet działając podobnie jak estrogen – jeden z żeńskich hormonów.
Szparagi to niewątpliwie wyjątkowe warzywo, a ciekawych przepisów z kolorowymi pędami w roli głównej nie brakuje. Aby zachęcić do ich bliższego poznania i odkrycia nowych połączeń smakowych, przedstawiamy dwa przepisy ze szparagami w roli głównej!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co włożyć, a czego unikać w koszyku wielkanocnym?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: 5 ciekawostek, których nie wiedziałeś o szparagach - Gazeta Krakowska

Wróć na pulawy.naszemiasto.pl Nasze Miasto