Za nami piętnasta, jubileuszowa edycja Wielkiego Smażenia Powideł w Centrum Edukacji Regionalnej i Przyrodniczej w Mniszkach. W tym roku kulturalna impreza w gminie Międzychód w powiecie międzychodzki potrwała przez dwa dni.
W tym roku to już XV Smażenie Powideł w Mniszkach. Każdego roku staramy się żeby było to wyjątkowe wydarzenie dla każdego odbiorcy, bo warto tutaj wspomnieć, że przybywają do nas ludzie z całej Polski. Podczas piętnastej edycji wydarzenia, wyjątkowych dwóch dni (18 i 19 września) podsumowaliśmy nasz intensywny czas letnich wydarzeń sobót z rękodziełem - mówi Żaneta Poszwald, kierownik Centrum Edukacji Regionalnej i Przyrodniczej w Mniszkach
Na scenie zaprezentowali się zarówno lokalni artyści, jak również znane zespołu z całej Polski. Wzorem poprzednich lat organizatorom udaje się pozyskać dwie tony dojrzałej „węgierki”. Śliwki wysmażane są w tradycyjny sposób w garze kuprowym (miedzianym) nad prawdziwym paleniskiem wyłącznie opalanym drewnem liściastym, bo tego dymu potrzebują powidła. Mieszając drewnianym bocianem do całkowitego odparowania wody. To tajemnica niepowtarzalnego smaku mniszkowych powideł, które co roku cieszą się ogromnym zainteresowaniem fanów z całej Polski.
Zakaz krzyży w warszawskim urzędzie. Trzaskowski wydał rozporządzenie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?