Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wigilijne smaki Lubelszczyzny [PRZEPISY]

AC, JN, KS
KAPUŚNIAKI Z KASZĄ JAGLANĄ

To wigilijne danie kultywowane jest na lubelskim Powiślu z dziada pradziada. - Kapuśniaki są rewelacyjne w smaku i przede wszystkim zdrowe. Ich wykonanie nie jest też specjalnie trudne – zapewniają panie ze Stowarzyszenia Kobiet „Łaziszczanki” w Łaziskach. 

Składniki: 2 średnie kapusty, ½ kg kaszy jaglanej, 1 litr wody, 10 dkg suszonych grzybów, 2 cebule, sól, pieprz ziołowy, olej. 

Wykonanie:  Główki kapusty parzymy w gorącej wodzie i oddzielamy liście (robimy to identycznie jak w przypadku gołąbków). Zagotowujemy wodę, wsypujemy kaszę jaglaną i odstawiamy aby uparowała się. Grzyby należy wcześniej namoczyć, obgotować i pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę podsmażamy na patelni. Gdy kasza się uparuje dodajemy do niej grzyby, cebulkę, sól, pieprz. Całość mieszamy. Z liści kapusty ścinamy głęby. Kładziemy farsz i zawijamy. Następnie układamy w garnku, podlewamy wodą z dodatkiem soli. Gotujemy na bardzo małym ogniu jeszcze przez 1,5 h. Najlepiej smakują obsmażone na oleju.
KAPUŚNIAKI Z KASZĄ JAGLANĄ To wigilijne danie kultywowane jest na lubelskim Powiślu z dziada pradziada. - Kapuśniaki są rewelacyjne w smaku i przede wszystkim zdrowe. Ich wykonanie nie jest też specjalnie trudne – zapewniają panie ze Stowarzyszenia Kobiet „Łaziszczanki” w Łaziskach. Składniki: 2 średnie kapusty, ½ kg kaszy jaglanej, 1 litr wody, 10 dkg suszonych grzybów, 2 cebule, sól, pieprz ziołowy, olej. Wykonanie: Główki kapusty parzymy w gorącej wodzie i oddzielamy liście (robimy to identycznie jak w przypadku gołąbków). Zagotowujemy wodę, wsypujemy kaszę jaglaną i odstawiamy aby uparowała się. Grzyby należy wcześniej namoczyć, obgotować i pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę podsmażamy na patelni. Gdy kasza się uparuje dodajemy do niej grzyby, cebulkę, sól, pieprz. Całość mieszamy. Z liści kapusty ścinamy głęby. Kładziemy farsz i zawijamy. Następnie układamy w garnku, podlewamy wodą z dodatkiem soli. Gotujemy na bardzo małym ogniu jeszcze przez 1,5 h. Najlepiej smakują obsmażone na oleju. AC
Kapuśniak z kaszą jaglaną znane m.in. na lubelskim Powiślu czy wigilijny bigos z Wólki Tarnowskiej pod Chełmem - m.in. takie świąteczne pyszności goszczą na stołach w lubelskich domach. Zobaczcie kilka przepisów na wyjątkowe, świąteczne dania.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na opolelubelskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto