Składniki:
- 600 g polędwicy
- 200 g boczku wędzonego
- 4 łyżki oleju
- 4–5 niezbyt dużych jabłek
- 3 cebule
- 100 g czystej wódki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 8 ziaren ziela angielskiego
- łyżka majeranku
- płaska łyżeczka zmielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki tymianku
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso i boczek kroimy w grubszą kostkę (4x4 cm), wkładamy do salaterki, dodajemy posiekany czosnek, sos sojowy, rozgniecione ziele angielskie, paprykę, tymianek, pieprz i sól. Całość zalewamy wódką i dokładnie mieszamy, po czym obkładamy pokrojoną w plasterki cebulą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 12–14 godzin. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i po usunięciu gniazd nasiennych obtaczamy w majeranku. Mięso i boczek wyjmujemy z marynaty, nadziewamy na szpadki na przemian z jabłkami. Skrapiamy olejem i pieczemy w nagrzanym piekarniku lub na grillu. W trakcie pieczenia skrapiamy marynatą.
Podajemy z ryżem na sypko i pikantnymi surówkami lub piklami.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?