Konkurs odbył się oczywiście przed świętami. Tekst opublikowaliśmy w świątecznym tygodniku Gazety Krakowskiej.
Grand Prix konkursu zdobyły panie z KGW Gierałtowiczki, a pierwsze miejsce gospodynie z Głębowic. Oprócz konkursu na najpiękniejszy i najsmaczniejszy stół wielkanocny, odbyły się też inne konkursy. Najlepszą nalewką została Nalewka Dziadka Tadka zrobiona przez gospodynie z Andrychowa.
Zaś najpiękniejszą palmę stworzyły panie z Inwałdu, a najładniejszy koszyk ze święconką był dziełem gospodyń z Głębowic. Z kolei w kategorii stroików wielkanocnych najwyżej oceniono stroik zrobiony przez reprezentantki KGW Roczyny. Doceniono także ich pisanki drapane tradycyjnym sposobem. Ale w roli główniej były jaja zrobione na sto sposobów.
Takie jaja tyle, że przepiórcze, którymi nafaszerowano kurczaka razem ze specjalnym nadzienim z jego mięsa i mięsa mielonego z ostrymi przyprawami, a potem upieczonego bardzo polecały gospodynie z Brzezinki Dolnej.
Nie zabrakło pasztetów, chrzanów, rolad, żurków, szynek, wiejskich wędlin, ciast a nawet zupy-święcininy.
Co więc zdecydowało o nagrodach?
- Ocenialiśmy estetykę i smak wybranych potraw. Zachowaną tradycję , ładne i tradycyjne dekoracje, doceniliśmy te zwłaszcza z naturalnych warzyw, jak marchew i rzepa. Tak było w przypadku zwycięskich Głebowic - mówi Jadwiga Sopicka z SGW, szefowa jurorów. Dodając, że tu na stole królowała dziczyzna.
Gościom nie zawsze smakowało akurat to, co wybrali jurorzy ale wszyscy byli zgodni, że takiego karczku, o takim smaku i prosto przyrządzonego dawno nie jedli.
- Obsmażam szybko 1,5 kg karczek na gorącym tłuszczu, lekko tylko doprawiony - posypany np. popularną mieszanką smakową zawierającą suszone warzywa i zioła. Potem przygotowuję taką zalewę - 2 litry wody, 3/4 szklanki soli, liście z pięciu cebul, pięć herbatek ekspresowych - Lipton, ziele angielskie, liść laurowy, 3 ząbki czosnku, zioła, pieprz. Dwie godzinki to mięsko ma w gąsiorku sobie mrugać (bulgotać)na bardzo wolnym ogniu i potem studzić się w tej wodzie - mówi Zuzanna Tokarz, której soczysty "Karczek z cebuli" znalazł się na stole KGW w Mucharzu.
Dodając, że mięso bardzo dobrze przejdzie tą zalewą i będzie miało piękny kolor od herbaty i cebuli. Zaś juror Grzegorz Zontek wiceszef kuchni z Kocierza dodaje, że każde mięso można tak zrobić.
Stół Wielkanocny" to jedna z najważniejszych imprez, jakie panie z SGW Andrychów organizują każdego roku. Promuje ona tradycję wielkanocnego jadła i wyroby rękodzieła ludowego regionu. Od jej powstania prowadzi ją Czesława Wojewodzic, prezes Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Andrychowie. Tak było i tym razem.
Po werdykcie jury koszyczki powędrowały do darczyńców imprezy, którzy ufundowali nagrody warte 10,5 tysiąca złotych. Jedną z wyróżnionych osób, która otrzymały koszyczek ze święconką był prezes Małopolskiej Spółdzielni Handlowej Wizan Jerzy Chylewski.
To dzięki niemu powstało Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Andrychowie a kolejną Lucyna i Stanisław Sordylowie właściciele Kocierza. Swoje koszyczki odebrali również inni sponsorzy imprezy oraz posłowie i Wojciech Kozak wicemarszałek województwa małopolskiego oraz samorządowcy.Imprezę uświetnił występ chóru "Magnolia" z Nidku.
Jury oceniało stoły wielkanocne w składzie: przewodniczący Jadwiga Sopicka - Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Andrychowie, Aleksandra Leśniak - kucharz, Grzegorz Zontek - kucharz restauracji Kocierz i Janusz Komendera - firma cateringowa.
Wyniki
Grand Prix: KGW Gierałtowiczki
I miejsce: KGW Głębowice
II miejsce: KGW Frydrychowice
II miejsce: KGW Przybradz
II miejsce: KGW Rzyki
II Miejsce: KGW Zagórnik
III miejsca: KGW Inwałd
III miejsce: KGW Roczyny
III miejsce: KGW Sułkowice Bolęcina
III miejsce: KGW Sułkowice Łęg
III miejsce: KGW Targanice
Wyróżnienie: KGW Andrychów
Wyróżnienie: KGW Brzezinka
Wyróżnienie: KGW Gierałtowice
Wyróżnienie: KGW Jaszczurowa
Wyróżnienie: KGW Mucharz
Wyróżnienie: KGW Nidek
Wyróżnienie: KGW Osiek
Wyróżnienie: KGW Świnna Poręba
Wyróżnienie: KGW Targanice Dolne
Wyróżnienie: KGW Wieprz
Konkurs palm
Jury: Halina Brzazgacz, Stefania Zaremba-Matejko i Zofia Oboza oceniła 20 palm.
Palma z KGW Inwałd - I miejsce
Palma z KGW Zagórnik, KGW Mucharz i KGW Jaszczurowa - II Miejsce
III miejsce przypadło palmie z KGW Rzyki i KGW Brzezinka Dolna
Konkurs nalewek
Jury w składzie: Zbigniew Mieszczak, Czesław Rajda, Adam Rajda,oceniło 21 nalewek. Punktowano za smak trunku, wygląd butelki i sposób podania.
I miejsce - KGW Andrychów - Nalewka Dziada Tadka (3 lata leżakowania)
II miejsce - KGW Roczyny - Aroniówka
III miejsce - KGW Targanice Dolne - Anyżówka
Konkurs koszyczków
Jury w składzie: Zofia Oboza, Stefania Matejko-Zaremba oraz Halina Brzazgacz oceniały dwadzieścia koszyków wielkanocnych. Najpiękniejszy koszyk wielkanocny zrobiły gospodynie KGW Głębowice. II miejsce otrzymały ex aequo - KGW inwałd, Roczyny i Zagórnik, III miejsce przypadło koszyczkom gospodyń Gierałtowic, Gierałtowiczek i Osieka.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?