Do robienia sałatki powinnismy zabrać się nieco wcześniej, niż w przpadadku innych potraw określanych tym mianem. Gotowanie i dobre wymieszanie się składników zajmie bowiem chwile czasu. Mimo, że sałatka skonstruowana jest z warzyw, głównym składaniem wiążącym jest tu majonez, nie będzie to dobra opcja dla osób dbających o linie.
Sałatka wielowarzywna (SKŁADNIKI):
Ugotowane warzywa:
- około ośmiu ziemniaków
- 5-6 marchewek
- dwie pietruszki
- mały seler
Oprócz tego do sałatki wielowarzywnej wykorzystamy:
- sześć jajek ugotowanych na twardo
- sześć ogórków kiszonych
- dwie cebule
- czosnek
- jabłko
- puszkę zielonego groszku konserwowego
- świeży koper
- słoik majonezu delikatesowego
- kilka łyżek musztardy
- świeżo zmielony pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE SAŁATKI
Ugotowane warzywa najpierw powinny wystygnąć, gdy to już się stanie starannie wszystkie kroimy w drobną kostkę. To samo powinniśmy zrobić z jajkami, jabłkiem, cebulami i kiszonymi ogórkami.
Gdy już pokroimy składniki, wsypujemy je do dużej miski a następnie dorzucamy groszek j przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy wszystko jest już w misce, dajemy majonez i dokładnie mieszamy. Do smaku można dodać kilka łyżek musztardy i przyprawić według upodobania świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Gdy sałatka jest już dobrze wymieszana, nakładamy ją do mniejszych mieseczek i dekorujemy np koperkiem lub pomidorem.
Taka sałatka najlepiej komponuje się z towarzystwem chleba i wędlin.
Smacznego!
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?