W tegorocznej edycji wojewódzkiego konkursu w szranki stanęło 6 zespołów, które próbował inspirować się bogactwem smaku naszego województwa w przygotowanych daniach. Okazało się, że najlepsze w tym były przedstawicielki ZS nr 1 w Puławach, drugie miejsce przypadło uczennicom Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Potoczku, a trzecie kucharzom z Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
Pełna lista nagrodzonych w II edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Lubelskie Inspiracje w Kuchni Polskiej":
1. Emilia Rybaniec, Dominika Capała - ZS nr 1 w Puławach - sałatka a la tatar z buraka na wiosennej łące oraz tarta jaglana z leśnymi grzybami i szpinakiem.
2. Karolina Serwata, Klaudia Szustakowska - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Potoczku - pikantne kulki serowe oraz kotlety jaglane.
3.Klaudia Kwiecińska, Patrycja Borucińska - Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu - roladki serowe na sosie jogurtowym, polędwica wieprzowa w sosie truskawkowym na kotlecikach jaglanych.
4. Patryk Kozłowski, Sebastian Kuś - Zespół Szkół Zawodowych w Opolu Lubelskim ciastka z sera żółtego, pieczony bażant z sosem śliwkowym na czerwonym winie nadziewany kasza jaglaną z grzybami.
5. Natalia Jurek, Edyta Budka - Zespół Szkół nr 3 w Zduńskiej Woli - ni z gruszki ni z pietruszki oraz leśna krupa na polanie.
5. (przyznano dwa piąte miejsca) - Szymon Stosio, Piotr Starzyński - Zespół Szkół Zawodowych nr 2 w Dęblinie - paluchy serowe z dipami oraz stek w aksamitnym sosie grzybowym zagęszczanym kaszą jaglaną z delikatnym puree ziemniaczanym z miksem sałat.
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?