Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Przepis na polędwiczki w kurkach
Składniki:
Polędwiczka wieprzowa – 200 g
Cebula – 50 g
Masło do smażenia (ok. 1 łyżka)
Śmietana 22% - 100 g
Świeże kurki – 100 g
Wywar warzywny lub mięsny – ok. 0,5 L
Sól, pieprz, czosnek, świeży tymianek
Wykonanie:
Polędwiczki kroimy w paski lub na plastry, podsmażamy na maśle, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i oczyszczone kurki. Doprawiamy, zalewamy bulionem, gotujemy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Do przygotowania tego dania możemy użyć mięsa z piersi kurczaka lub wołowiny.
Porcja dla 2 osób
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?