Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Kaczka faszerowana jabłkami
Składniki:kaczka 2,5 kg
2 jabłka
pieprz, sól
majeranek
kluseczki kładzione lub pyzy
szczypta soli
0,5 łyżeczki sody
1-2 jabłka.
Sposób przygotowania:
Dużą kaczkę przygotowujemy tak jak do nadziewania, czyli patroszymy, opalamy i przekrawamy na pół. Jabłka, najlepiej dość słodkie i twarde, np. alwy, kroimy w grubą kostkę, posypujemy majerankiem i dodajemy szczyptę pieprzu i soli.
Po włożeniu farszu zamykamy kaczkę i pieczemy w temperaturze 130 stopni przez 1,5 godziny, a następnie jeszcze 30 min w temperaturze 180 stopni, tak, aby skórka się zaróżowiła.
W trakcie pieczenia kaczki możemy włożyć jedno z jabłek do wiśniówki lub winiaku i na ostatnie 30 minut zapiec do dekoracji razem z kaczką. Kaczkę podajemy z kluseczkami kładzionymi lub pyzami.
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?