Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Babka piaskowo-cytrynowa z sosem czekoladowo-pomarańczowym
Składniki:
250 g masła lub margaryny
200 g cukru, 4 jajka
szczypta soli
150 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Przepis na klasyczną babkę piaskową, prostą, nieskomplikowaną, lekką i puszystą. Cała tajemnica jej sypkości polega na dodaniu mąki ziemniaczanej. Im więcej tej mąki, tym babka jest bardziej piaskowa. Jeśli ktoś stwierdzi, że babka jest za mało sucha i sypka to wystarczy zwiększyć ilość mąki ziemniaczanej, zmniejszając o tyle samo ilość mąki pszennej.
Najbardziej sypką babkę otrzymamy, gdy całą mąkę pszenną zastąpimy ziemniaczaną (a więc użyjemy 300 g mąki ziemniaczanej). Będzie to wtedy babka piaskowa w wersji bezglutenowej. Pamiętajmy tylko, aby formę posypać również mąką ziemniaczaną.
Przed pieczeniem, należy pamiętać, aby tłuszcz i jajka wyciągnąć z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć bowiem temperaturę pokojową. Babka pieczona jest bez proszku do pieczenia, ale mimo to ładnie wyrasta.
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?