Składniki na "Fasolkę po bretońsku":
Składniki na 6 osób:
- 400 g suchej białej fasoli ( ok 5 zł. ),
- 500 g kiełbasy śląskiej ( ok 10 zł. ),
- 4 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego ( ok 2 zł. )
- 1 cebula i przyprawy do smaku np. 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka bazylii, pół łyżeczki czosnku, pół łyżeczki tymianki, szczypta chilli i soli do smaku ( ok 2 zł.)
Jak przygotować na obiad "Fasolkę po bretońsku"?
Fasolę najlepiej namoczyć w wodzie przez całą noc.
Następnie wylewamy wodę i płuczemy fasolkę.
Ponownie zalewamy wodą ok centymetr nad powierzchnię i gotujemy pod przykryciem przez godzinę i piętnaście minut.
Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy i podsmażamy razem z posiekaną cebulą.
Do ugotowanej fasolki dodajemy kiełbasę i cebulę doprawiamy koncentratem pomidorowym i przyprawami do smaku.
Można podać z pieczywem.
Życzymy smacznego!
Sprawdźcie inne nasze przepisy:
Zobacz także:
Placki na jogurcie greckim, risotto z kurkami i petitki, czyli łowicka kuchnia Mariusza Gachewicza
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?