Składniki na ciasto bez mąki - migdałowe brownie:
- 250 g czekolady, najlepiej z dużą zawartością kakao ( np. 70%),
- 150 g masła,
- szklanka cukru ( może być cukier brązowy lub w zdrowszej wersji ok 6 łyżek stewii),
- 3 jajka,
- szczypta soli,
- łyżeczka pasty waniliowej/ olejku lub opakowanie cukru waniliowego,
- 2 szklanki mielonych migdałów
Jak przygotować ciasto bez mąki - migdałowe brownie:
Zaczynamy od rozpuszczenia masła i czekolady w kąpieli wodnej ( na niewielkim ogniu stawiamy garnek z wodą do 1/3 jego wysokości, a na wierzchu umieszczamy mniejszy garnek, w którym rozpuścimy nasze składniki, ważne by mniejszy garnek nie dotykał wody). Całość studzimy.
Następnie ucieramy jajka z cukrem i szczyptą soli, aż nabiorą jasnego koloru. Stopniowo dodajemy rozpuszczoną z masłem czekoladę i wanilię. Na koniec wsypujemy mielone migdały.
Całość przekładamy do prostokątnej blaszki i pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (termoobieg, 170 stopni) przez około 20 min.
Ciasto bez mąki - migdałowe brownie można podać z gałką lodów i owocami.
Zobacz także inna nasze przepisy:
Smalec wegetariański
Bułeczki śniadaniowe
Ciastka w 5 minut
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą
Curry z kurczaka z ananasem
Fasolka po bretońsku
Ciasto z jabłkami i kremem
Ciasto drożdżowe z wiśniami
Sernik na kruchym cieście
Zdrowe ciastka z czarnej fasoli
Ciasteczka maślane
Blok czekoladowy
Zobacz także:
Najlepszy kulinarny afrodyzjak według Darii Ładochy
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?