Składniki na ok 30 ciasteczek
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 250 g masła,
- cukier waniliowy,
- 4 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki kakao
- lukier do dekoracji ( można kupić gotowy, lub zrobić lukier z cukru pudru i soku z cytryny).
Wykonanie
Mąkę siekamy na stolnicy z masłem, dodajemy jajka, cukier, wanilię, kakao i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na minimum 30 min.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto porcjami wałkujemy na około pięć milimetrów. Wycinamy kształty i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem około 15 minut.
Gdy ciastka wystygną dekorujemy je lukrem.
Zobacz także :
przepis na ciasto z rabarbarem
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?