BABKA WIELKANOCNA. Najlepszy przepis na tradycyjną drożdżową babkę na Wielkanoc (PRZEPIS, ZDJĘCIA)

KP

Niezawodny przepis na pyszną, delikatną, drożdżową babkę z rodzynkami i cytrynowym lukrem. Idealna na świąteczny stół. Z nami bez problemu upieczesz ją samodzielnie. Zobacz nasz sprawdzony przepis na babkę wielkanocną!

Składniki na babkę wielkanocną:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 50 g drożdży świeżych
  • 6 żółtek
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • ok 50 g rodzynek
  • lukier cytrynowy ( szklanka cukru pudru i sok z dużej cytryny)

Ważne: wszystkie składniki na babkę wielkanocną powinny mieć temperaturę pokojową.

Jak przygotować babkę wielkanocną?

W małej miseczce rozcieramy drożdże z łyżeczką cukru, aż staną się płynne. Zostawiamy do wyrośnięcia (zobacz zdjęcia w galerii).
Żółtka ucieramy z cukrem, najlepiej mikserem kuchennym.
W małym garnuszku rozpuszczamy masło i odstawiamy do schłodzenia.

Babkę wielkanocną najlepiej wyrabia się rękami w dużej misce.

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy wyrośnięte drożdże, mleko, utarte z cukrem żółtka i szczyptę soli. Zaczynamy wyrabiać rękami. Gdy składniki się połączą dolewamy stopniowo rozpuszczone masło. Wyrabiamy aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Na koniec dodajemy oprószone mąką rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe na babkę wielkanocną powinno podwoić swoją objętość. Najlepiej przykryć je w misce ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny.

Gdy ciasto jest wyrośnięte przekładamy je do natłuszczonych foremek. Z podanej porcji wyjdą dwie średniej wielkości babki ( na zdjęciu jest to jedna duża babka i babeczka z małej formy). Ciasto ponownie powinno podrosnąć przez ok 30 min.

Pieczenie babki wielkanocnej

Gdy ciasto w formie podrosło wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Po ok 5 min zwiększamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy ok 40 min, aż wierzch będzie wyraźnie zrumieniony.
Gotową babkę wielkanocną wyjmujemy z formy zaraz po upieczeniu.

Polecamy: Babkę wielkanocną najlepiej udekorować lukrem cytrynowym - cukier puder ucieramy z sokiem wyciśniętym z cytryny (zobacz zdjęcie w galerii).

Zobacz także inna nasze przepisy:
Migdałowe brownie
Smalec wegetariański
Bułeczki śniadaniowe
Ciastka w 5 minut
Curry z kurczaka z ananasem
Fasolka po bretońsku
Ciasto z jabłkami i kremem
Sernik na kruchym cieście
Blok czekoladowy

Daria Ładocha i jej kolacyjne propozycje za mniej niż 25 złotych:

Wideo

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Powiązane

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3